sobota, 25 sierpnia 2012

Sałatka z tuńczykiem

 Dosyć niedawno urządziłyśmy sobie z przyjaciółkami "babski wieczór". Lubie takie imprezy (a jaka dziewczyna ich nie lubi?! : D). Z tej okazji postanowiłam przyrządzić kolorową sałatkę z tyńczykiem. Nie wszystkie z obecnych za nim przepadają, a zjadły ze smakiem. Mogę powiedzieć, że jestem z siebie bardzo dumna. :)
 A oto przepis:
 Ok. 4 porcje
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół małej główki sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktailowych
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- pół ogórka długiego
- 1/3 cebuli cukrowej/ szarotki/ czerwonej (chodzi o to, by nie była zbyt mocna)
- sól
- pieprz
 Sos:
- jogurt naturalny
- majonez
- sól
- pieprz
- cukier
 Sposób przygotowania sosu:
Do miseczki wlać jogurt naturalny, dwie slołowe łyżki majonezu (lub więcej, zależy od tego, jak bardzo sos ma być intensywny), dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania sałatki:
Sałatę umyć, porwać na kawałki i ułożyć na dnie salaterki. Pokropić sosem. Pokrojoną w kostkę cebulę i ogórek, wcześniej oddzielnie zmieszane i doprawione. Następnie kroimy pomidorki i jakja na ćwiartki i układamy na zmianę. Zawartoś puszki z tuńczykiem wysypujemy na wierzch (oczywiście po wcześniejszym odlaniu wody z puszki) i polewamy sosem. Mmmm... pycha!
 Przepraszam za brak zdjęcia, ale sałatka rozeszła się tak szybko, że nie zdążyłam jej sfotografować... ;)

1 komentarz: